fbpx

Bockbieren

Bockbieren zijn goed terug te vinden in het schap in de supermarkt. Grote brouwers als Grolsch en Hertog Jan brengen elk seizoen een nieuwe Bock uit. Bock is over het algemeen een iets hoppigere variant van pils. 

Lentebock

Lentebock is een licht gekleurd bokbiertje dat alleen tussen 21 maart en 21 juni verkocht mag worden. Het wordt ook wel verkocht onder de naam Meibock, Paasbok en Voorjaarsbok. Het kan zowel boven als ondergistend zijn. Een lentebock heeft een blonde kleur, en heeft een fruitige tonen.

Zomerbock

Zomerbockbieren zijn nog lichter van kleur en dorstlessender dan de overige bockbieren. Het is het minst bekende biertje uit de bockfamilie.

Herstbock

De herfstbock is van alle bockbieren verreweg het bekendst. Het heeft ondertonen van karamel en hoort bij Nederland en Duitsland. In België worden nauwelijks bokbieren gebrouwen. De Belgische gebrouwde bieren zijn voor de Nederlandse markt. De bieren zijn donker en ondergistend. Sinds de jaren 90 wordt bokbier steeds populairder, en neemt het steeds meer afstand van de Duitse voorouders. Het heeft een alcoholpercentage van ca 6% maar er zijn uitzonderingen.

Winterbok

Grolsch heeft een primeur met het uitbrengen van de winterbok. Het heeft aroma’s van honing, kaneel en kruidnagel