fbpx

ROAD TO BIERISTA #1

Nu ik langzaam verander van een speciaalbier liefhebber naar een speciaalbier verkoper/adviseur is het voor mij noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ik gedegen kennis heb van het lekkerste wat gedronken kan worden. Het was daarom hoog tijd voor een cursus speciaalbier. Om zo mijn kennis te vergroten en een officieel certificaat te halen. Zodat jij, de klant, verzekerd bent van goede bieren en zo nodig goed advies. Ik heb gekozen voor de opleiding van Bierista omdat deze volledig zelfstandig kan worden ingevuld. Dit is handig voor mij omdat ik naast Biermania ook nog een baan heb en een HBO opleiding volg. Ik wil jullie in 13 blogs meenemen door mijn lesstof.

Vandaag begin ik met de basis. Deel 1. Bier Basics. In deel 1 leer ik alles over de basis ingrediënten van bier. Water, mout,  gist, en niet te vergeten, hop. Bij speciaalbier worden vaak verschillende soorten granen gebruikt en diverse kruiden, dus ook hier ga ik over leren. Als afsluiter zijn er de oefenvragen waarmee er punten gescoord kunnen worden. Deze punten komen later weer van pas. Als ik dit deel heb afgerond mag ik afsluiten met een heerlijk biertje. Daar kijk ik nu al naar uit. Snel aan de slag!

Water. Dit is het hoofdbestanddeel van bier. Ongeveer 90% van bier bestaat uit water. Water kan per regio nogal verschillen in hardheid of hoeveel kalk. Calciumrijk water is erg geschikt voor een IPA terwijl een zachter water juist goed is voor een pils. Water heeft 2 belangrijke functies:

  • Reactiemedium -> stoffen lossen op in het water en kunnen met elkaar reageren.
  • Transportmedium -> het water transporteert stoffen naar plaatsen waar deze hun werk kunnen doen.


Daarnaast wordt in bier mout gebruikt. Wat is mout precies? Sommige van jullie zullen dat haarfijn uit kunnen leggen, maar voor degene die het nog niet wisten: Mout is een speciaal behandeld graan. In graan zit zetmeel. Tijdens deze speciale behandeling kan het zetmeel in de korrel worden omgezet in suikers. Gerst en tarwe zijn de meest gebruikte graansoorten, maar ook rogge, spelt en haver worden gebruikt. Graan zorgt voor de kleur van het bier, bepaalt mede de schuimkraag en kan aroma’s geven. Het mouten van het graan zorgt ervoor dat het zetmeel makkelijk omgezet kan worden in suikers. Ongemout graan is langduriger om te vergisten. Mouten gebeurd vooral bij gerst. De korrel wordt dan in vochtige, warme omgeving tot kiem gebracht. Daarna wordt het gedroogd en sterft het kiempje af. Mout kan geroosterd worden, dit wordt eesten genoemd. Hoe heter het roosteren des te donkerder de mout. Aroma’s als chocolade, rook en karamel kunnen worden toegevoegd aan het bier door mout. Wist je dat er ook pils wordt gebrouwen van mais en rijst? Corona (mais) en Budweiser (rijst) zijn hier voorbeelden van.

Hop. Het kruidenbuiltje van de brouwer. Hop zorgt voor bitterheid in het bier of de aroma’s. De hopbellen, de vruchten van de hopplant, worden gebruikt voor het bier brouwen. Hop is familie van de wietplant. Hop is het snelst groeiende plantje, en groeit vooral goed in een gematigd klimaat. Tijdens de oogst in september gaat het voornamelijk om gele hopbellen. Hier zit lupine in, en hierdoor krijgt het bier zijn bittere smaak. Bijkomend voordeel van lupine is dat het bier er ook langer houdbaar door blijft. Hoppellets worden het meeste gebruikt. Het zijn groene brokken die bestaan uit gemalen en fijngeperste hop. Er zijn bittere hoppen, aromahoppen en een combinatie van beiden.

Gist is wat moeilijker dan de voorgaande ingrediënten. Gist is eigenlijk een schimmel dat suikers opeet en omzet in alcohol en koolzuur. Gist hebben we te danken aan Antoni van Leeuwenhoek, Louis Pasteur en Carl Emil Hansen. Zij waren verantwoordelijk voor respectievelijk de ontdekking van de gistcel, de beschrijving van de werking en het isoleren van een cel. Vanaf die tijd kan bier in grotere hoeveelheden gebrouwen worden, en werd de kans op infectie kleiner. Voor bovengisting en ondergisting kun je kijken bij soorten bier op deze website.

Kruiden zijn ook niet onbelangrijk in speciaalbier. Diverse soorten maken gebruik van kruiden. Denk aan de kruidige smaak van een Tripel maar ook in een Witbier of IPA worden diverse kruiden gebruikt.

  • Gruit bijvoorbeeld heeft al een lange geschiedenis in het brouwproces. Vroeger werd hop vervangen door Gruit. Gruit is een kruidenmengsel van gagel, duizendblad, rozemarijn en laurierbessen.
  • Gagel wordt ook los gebruikt als kruiden. Het is een beschermde plant die voorkomt op natte veengronden.
  • Koriander komt in bier vooral voor in de vorm van gemalen zaden en niet van de blaadjes. Witbier en Tripels zijn goede plaatsen om koriander te proeven.
  • Curaçaoschil komt voor in witbieren. Het lijkt op sinaasappel maar het is de schil van een citrusvrucht uit de Caraïbische Zee.
  • Fruit is geliefd bij veel brouwers. Denk aan Kriek Lambic, ook zijn er diverse fruitbieren, of IPA’s met fruittonen.

Honing wordt al vanaf de begintijd gebruikt, en zorgt ervoor dat het bier goed te combineren is met diverse gerechten. Persoonlijk vind ik honingbier erg lekker!

Zo dan nu bier! Deze keer proeven we HopArt van vandeStreek. Een bijzonder fijn, fruitig biertje waar je lekker van blijft drinken. Bij goed proeven moet je ook goed ruiken, maar ik ben verkouden dus dat is niet gelukt. Gelukkig leren we pas proeven in deel 4, dus dat duurt nog even!

Proost,
Otto

Nu ik langzaam verander van een speciaalbier liefhebber naar een speciaalbier verkoper/adviseur is het voor mij noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ik gedegen kennis heb van het lekkerste wat gedronken kan worden.

Publicatie: 12 januari  –  Door: Otto Kieft

Nu ik langzaam verander van een speciaalbier liefhebber naar een speciaalbier verkoper/adviseur is het voor mij noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ik gedegen kennis heb van het lekkerste wat gedronken kan worden.

Publicatie: 12 januari  –  Door: Otto Kieft

Nu ik langzaam verander van een speciaalbier liefhebber naar een speciaalbier verkoper/adviseur is het voor mij noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ik gedegen kennis heb van het lekkerste wat gedronken kan worden.

Publicatie: 12 januari  –  Door: Otto Kieft