fbpx

ROAD TO BIERISTA #4

Deze keer een iets korter blog, maar de vorige waren dan ook erg lang! Vandaag wordt het een beetje een geschiedenisles. Saai misschien, maar wel goed om wat achtergronden te kennen.

Bier is ontstaan in Irak, en bevatte toen nog veel brokken. Daarom dronk men bier met een rietje. Ninkasi was de godin van het bier. Een van de oudste literatuurstukken, de “Hymn to Ninkasi” beschrijft nauwkeurig hoe bier gebrouwen werd. De Codex Hammurabi komt ook uit die tijd. Het is een van de oudste wetboeken. Een wet was bijvoorbeeld dat wanneer je rommelde met bier, je verdronken werd in je eigen brouwsel. In de tijd van de Farao’s werd er ook al bier gedronken en ook de Grieken en Romeinen kenden bier, al hadden zij de voorkeur voor wijn. Bier was een primitieve drank in die tijd. In de vroege Middeleeuwen was bierbrouwen een vrouwen taak. Gruit werd vaak gebruikt om het bier smaak te geven. Over deze gruit moest belasting worden betaald. Mede hierom ging men hop gebruiken. In de late Middeleeuwen werd bier pas echt populair. Per hoofd werd er toen 300 liter per jaar gedronken. Vorig jaar dronk de Nederlander 83 liter per hoofd. In de Middeleeuwen dronken ook kinderen bier. Het drinkwater was vaak vuil en in bier zat nauwelijks alcohol.

Louis Pasteur ontdekte in 1876 dat verhitting bacteriën dood. Toen Emil Hansen de laatste puzzelstukjes in elkaar legde werd bekend hoe gist werkte, en steeg de kwaliteit van bier. Ook de uitvinding van koeltechniek (1858), spoorwegen (vanaf 1804) , rubber (1844), kroonkurk (1892) en de ontwikkelingen van de mogelijkheden met glas (1847) zorgden voor een verdere impuls. Vanaf 1800 komen thee en koffie op als populaire dranken waardoor de afname per hoofd daalt, maar wel de sterke merken overblijven.

In Tsjechië komt pils ter wereld in het plaatsje Plzn. Dit wordt het populairste bier ter wereld en wordt veel gedronken totdat in Europa de oorlog uitbreekt. In 1949 wordt er nog maar 10 liter inwoner gedronken.  

 “bier is weer best” was de slogan van de Nederlandse Brouwers om bier weer populair te maken, en dat werkt in 1990 wordt er weer 90 liter per hoofd van bevolking gedronken. Er zijn dan nog maar 20 bierbrouwerijen over, die allemaal pils brouwen. Al snel komt een tegen beweging op. PINT. Promotie en Informatie Traditioneel Bier.

In 1978 werd in Amerika een wet getekend die wel toestond om thuis bier te brouwen. Dit zorgde voor veel kleine brouwerijen.  In 2017 waren er al meer dan 500 brouwerijen. Dit zijn niet altijd brouwerijen met een eigen brouwinstallatie. Dit zijn zo genaamde huurbrouwerijen.

Proost,
Otto