fbpx

ROAD TO BIERISTA #5

Inmiddels zijn we aangekomen bij hoofdstuk 7. Hoofdstuk 5 & 6 heb ik overgeslagen. Hierin ging het over de klassiekers en de verschillende bierstijlen. Geïnteresseerd? Voor maar 125 euro kun je dezelfde opleiding volgen als ik: https://www.bierista.nl/bieropleiding Nu snel door naar bier. Niet alleen maar bier, maar ook eten. Daarom gaat het vandaag over Bier & Food. Persoonlijk vind ik dat best spannend. Veel bieren worden namelijk gecombineerd met kaas. Laat ik dat nu net niet lusten. We gaan zien hoever ik kom.

Voor het combineren van bier met eten is het belangrijk om te weten dat er twee soorten bieren zijn. Doordrinkbieren, zoals pils of blond, of degustatiebieren. De laatste zijn zwaardere bieren die wat tijd nodig hebben om goed te proeven.

Bitter: Bitterheid van het bier komt veelal door de hop. Het is moeilijk om bitter te combineren met eten. Het is nog wel te combineren met vet en eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan frituur en vis. Scherpe gerechten kunnen ook met IPA’s gecombineerd te worden, mits het gerecht niet scherp is.

Zuur: Tegenwoordig zijn er ook zure bieren, maar veelal zijn het de wijnen die zurige tonen hebben. Zure gerechten zijn dus beter te combineren met bier dan met wijn. Over het algemeen kun je stellen dat zure smaken van bier het zure of het bittere van een bier versterken.

Zoet: Bij zoet is het allerbelangrijkst om de smaken in balans te houden. Zoetheid van het gerecht vereist ook zoetheid in het bier.

Zout: Zout komt zelden voor in bier. Als regel geldt dat zout en zout geen goede combinatie is.

Umami: De hartige smaak onderdrukt zoet en zuur en versterkt zout. Umami komt vooral voor in de donkere bieren, umami activeert de speekselklieren.

Smaakcombinaties

Combineren kun je op 3 manieren:

  • Accentueren: versterken van een al aanwezige smaak
  • Balanceren: Aanvullen van de smaken
  • Dimensie toevoegen: een smaak toevoegen zodat het beide versterkt.

Gulden regels:

  1. Zoetigheid haalt de hitte uit gerechten. Gegrilde, geroosterde en gerookte gerechten.
  2. Bitterheid snijdt door vettigheid en versterkt spicy aroma’s
  3. Seizoensbieren kun je goed combineren met seizoensgerechten
  4. Koolzuur is een mondreiniger

Zwaardere bieren kun je goed combineren met zware gerechten. Bockbier bij een stamppot bijvoorbeeld. Zalm & Palm is geen goed idee, het smaakt niet. Soms vloekt de smaak niet, maar soms vind je de perfecte combinatie en geldt :1+1=3

Bier kun je dus goed combineren bij gerechten, maar bier kun je ook gebruiken in gerechten. Van fruitbier kun je lekkere sauzen maken. Ander bier kan ook in brooddeeg gebruikt worden. In marinade worden de kruiden beter verdeeld en wordt vlees malser.

Proost,
Otto