Witbier-Weissbier

hoegaarden-wit_1

Witbier & Weissbier zijn twee verschillende soorten binnen het speciaalsegment. Toch hebben ze ook veel overeenkomsten. Toch zijn de verschillen groot. Wat is witbier? Het is geen bier dat wit is. De wit in witbier is een verbastering van het woord ‘weit’, dat zoveel als tarwe betekend. Tarwe is dan ook het hoofdbestanddeel van een witbiertje. Het bier wordt niet gefilterd, waardoor het een gelige en troebele kleur krijgt. Het biertje smaakt fris en fruitig door de toevoeging van koriander en sinaasappelschillen. Daar zit een groot verschil met weissbier uit Duitsland. Witbier is van oorsprong Belgisch en wordt gebrouwen met ongemoute tarwe. Het heeft een alcoholpercentage tussen 4-6 graden. Pierre Celis is de herondekker van dit bier en heeft Hoegaarden Witbier weer op de kaart gezet.  

Wat is dan het verschil met weissbier? Om te beginnen zit in Weissbier geen toevoegingen als koriander en curacaosnippers. Dit heeft als reden dat dit niet mocht van de Duitse wetgeving. De wet heeft zijn oorsprong in 1516 toen in Duitsland het Reinheitsgebot werd ingesteld. Deze eerste warenwet verbood het toevoegen van andere zaken die niet in bier thuis hoorden (voor de begrippen van die tijd). Daarom werd het Duitse Weissbier ‘gewoon’ gebrouwen met de traditionele ingrediënten als gemoute tarwe. In tegenstelling tot witbier heeft Weissbier wel een wit uiterlijk. Bekende Weissbieren zijn Brand Weizen en Wehenstephaner Hefe Weisse.